Ense kalınlığı ölçümü gebelik sırasında 3. ayda bebeğinizde yapılan bir ölçüm yöntemidir. Hamileliğiniz sırasında size birçok test ve tarama yapılabilir. Ense kalınlığı ölçümü, bir dizi kromozomal anormallik riskini tespit edebilen bir yöntemdir. Ense kalınlığı taraması, Down Sendromu için yapılan tarama testlerinin bir parçasıdır.

Ense Kalınlığı Ne Anlama Gelir?

Bebeklerde ense saydamlığı, bebeğin başı ile poposu arasındaki  mesafesi ile orantılı olarak artar. Ense kalınlığı ölçümü yaparken boyun bölgesindeki omurgayı örten yumuşak doku ile cilt arasındaki mesafenin kalınlığı ölçülür. Bu ölçüm gebeliğin 11 – 14 haftaları içerisinde yapılabilir. Ense kalınlığı taraması, çoğu hamile kadının hamileliğinin yaklaşık 12. haftasında yapılır.

Bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü ikili testte bebeğin kromozomal anomali riski değerlendirilir.

Ense kalınlık ölçümünün sonuçları, bebeğinizin yüksek veya düşük bir kromozomal anormallik riski olup olmadığını gösterir. Kromozomal anormallikler arasında trisomi 21 (Down Sendromu), trisomi 18 (Edwards Sendromu) veya trisomi 13 (Patau sendromu) bulunur.

Ense Kalınlığı (NT) Ölçümü Ne Demektir?

NT (Nuchal Translucency, NT) ense kalınlığı yada ense saydamlığı olarak adlandırılır. Ense kalınlığının doğru ölçümün yapılabilmesi için fetusun uygun pozisyonda olması gerekir. Son adet tarihine göre 11 ile 13 hafta 6 gün arasındaki fetüslerde bakılır. Baş-popo mesafesi de 45-84 mm aralığında olmalıdır.

Bebeğin Ense Kalınlığı Ne Kadar Olmalıdır?

Bebeklerde ense saydamlığı, gebelik haftası ile uyumlu olarak artar. Ense kalınlığı gebeliğin 11. haftasında yapılan ölçümlerde yaklaşık 1.2 mm, 13. haftada ise 1.9 mm civarındadır. 

Ense Kalınlığı Taraması Ne İşe Yarar?

Ense kalınlığı taramasında, bebeğinizin boynunun arkasındaki bir deri kıvrımı ölçülür. Artan kalınlık, kromozomal bir anormallik gösterebilir, ancak bebeğinizin kesinlikle bir anormallik olduğunu söyleyemez. Sonuçlar, bebeğinizin genel popülasyona kıyasla yüksek riskli veya düşük kromozomal anormallik riski olup olmadığını size söyleyecektir. Ancak bazen artan kalınlık kromozomal rahatsızlık olmadan da oluşabilir. Bebekteki kardiyak anomaliler de ensede kalınlık artışına neden olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka detaylı ultrasonla bebeğin incelenmesi gerekecektir.

Bebeğin Ense Kalınlığı Ölçümü Ne Zaman Yapılır?

Ense saydamlığı taraması gebeliğin 11 ila 14 haftaları arasında yapılır. Bu haftalarda önce bebeğin baş – popo mesafesi ölçülür. Genellikle tarama karnınızdan yapılır, ancak bazen vajinal ultrasonla bakılması gerekebilir. Baş – popo mesafesi adı verilen CRL ölçümü 45 – 84 mm arasındaki fetüslerde ensenin arkasındaki sıvı birikimi ölçülür. Ultrason yapılan hastalardan kan testi alınır. Kromozomal anormallik riskinin daha doğru tesbit edilmesi için kombine testin (kan testi ve ense saydamlığı taraması) sonuçlarına bakılır.

Bebeğim Yüksek Riskli Kategorideyse Ne Olur?

Ense saydamlığı taramasının sonuçları, bir kromozomal anormallik riskini hesaplamak için tek başına kullanılmayacaktır. Annenin yaşı, bebeğinizin ense saydamlık ölçümü, bebeğin gebelik yaşı, kan testleri ve bebeğin burun kemiğine dayalı kombine bir risk hesaplaması yapılır.

Eğer riskiniz 1000’de 1’den az ise, düşük riskli sayılırsınız. 250’de 1 ile 1000’de 1 arasındaysa, orta risk olarak kabul edilir. 250’de 1’den büyükse yüksek riskli sayılır.

Genetik Danışmanlık Alabilirsiniz.

Yüksek riskli olarak sınıflandırılsanız bile, bebeğinizinde kromozom anomalisi olduğu kesin değildir. Genetik bir danışmana yönlendirilebilirsiniz. Koryon villus örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gibi daha invaziv bir teşhis testi yaptırmak, kesin tanı koymak için gerekecektir. Bu tanı testleri bebeğinizde kromozomal anormallik olup olmadığını kesin olarak söyleyebilir. CVS ve amniyosentez gibi testlerde yanlış sonuç verme ihtimali oldukça düşüktür.

Gebelik Takibi Ankara Doktorlarımız

Gebelik takibinizi Ankara ili Çankaya ilçesindeki muayenehanemizin nezih ortamında yaptırabilirisiniz. Jinekolog doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş her zaman yanınızdadır. Bizlere her zaman rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ankara doğum paketlerimiz hakkkında bilgi almak için arayabilirsiniz. Gebelikte anne ve bebekteki hastalıklar hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız….

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

1 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş