İnfertilite çoğu insanın düşündüğünden çok daha yaygındır. Yaklaşık sekiz çiftten biri yani üreme çağındaki nüfusun yaklaşık yüzde 12’si doğurganlık sorunları yaşıyor ve hamilelik elde etmekte zorluk çekiyor.

İnfertilite Nedir?

İnfertilite, düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamama durumudur. Gerçek şu ki, yüzlerce değişken tam olarak gebe kalması ve bir kadının vücudunun bir hamileliği dokuz ay boyunca başarılı bir şekilde sürdürmesi için tam olarak örtüşmesi gerektiğidir. Korunmasız düzenli bir şekilde cinsel ilişkiye giren 30 yaşındaki sağlıklı ve sağlıklı bir kadının her adet döngüsü sırasında yaklaşık% 20 gebe kalma şansı vardır. 40 yaşına geldiğinde, oranlar her döngüde yüzde 5’e düşüyor. Yumurtlama eksikliği ve sperm eksikliği en yaygın kısırlık problemleridir.

İnfertilitede En Önemli Problem Yumurtlama Bozukluğudur.

Yumurtlama, bir kadının beynindeki hormonlar ile yumurtalarındaki yumurtalar ve hormonlar arasında karmaşık bir iletişim sürecidir. Kısırlık ile ilgili yumurtlama problemlerini anlamak için önce yumurtlamayı anlamalısınız. Adet döngüsünüz başladığında, östrojen seviyeleriniz düşüktür. Hipotalamusunuz (beyninizin hormon seviyelerini korumaktan sorumlu olduğu bölge) hipofiz bezinize folikül uyarıcı hormon (FSH) adı verilen bir hormon üretmeye başladığını söyler. FSH, büyümeye gelişmeye hazır olan yumurtaları tetikler. Bu yumurta köklerinden biri, yumurtlamaya hazır olgun yumurtaya dönüşür, diğerleri dejenere olur.

Foliküller östrojen üretir ve östrojen seviyeleri belirli bir eşiğe ulaştığında, yumurta olgunlaşır ve salınmaya hazırdır. Hipofiz bezi daha sonra yumurtanın olgunlaşmasına ve yumurtalık duvarından salınmasına ve 48-72 saatlik bir süre boyunca fallop tüpü boyunca ilerlemesine neden olan luteinize edici hormon (LH) adı verilen bir hormon salgılar.

İnfertilitede Yumurtlama Problemleri Nelerdir?

Yumurtlama sorunları birkaç faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir:

  • Yumurtalıklar artık yumurta içermeyebilir.
  • Yumurtalıklar yumurtalıkta bulunur, ancak hormonal iletişim döngüsündeki bozulma nedeniyle yumurtlama bozulabilir.
  • Yaş, bir kadının doğurganlığında da önemli bir faktördür. 35 yaşından sonra, bir kadının doğurganlığı hızla azalır. 43 yaşına gelince, yumurtalıklarında normalde daha az normal yumurta kalır ve gebe kalma olasılığı daha düşüktür.

Kadınlarda İnfertilite Nedenleri

Bir kadının yumurtalarının kalitesi hamile kalma şansı için kritik öneme sahiptir. Yaşlı bir kadının daha genç bir kadından daha düşük yumurta kalitesine sahip olması yanında, bu durum genç kadınları da etkileyebilir. Kadınlar için daha az yaygın olarak tanımlanabilen doğurganlık problemleri arasında yapısal problemler veya pelvik enflamatuar hastalık (PID) veya endometriozisin (adezyonlara ve kistlere neden olan bir durum), uterus fibroidlerine veya çok nadiren doğum kusurlarına neden olan fallop tüplerinin ve / veya uterusun skarlanması yer alır.

Erkeklerde İnfertilite Nedenleri

Sperm eksiklikleri düşük sperm üretimini (oligospermi) veya sperm eksikliğini (azospermi) içerebilir. Sperm ayrıca zayıf bir hareketliliğe sahip olabilir – döllenme sağlamak için dişi üreme kanalının içinde bir kez düzgün hareket etmezler. Ek olarak, sperm hücreleri hatalı biçimlenebilir veya yumurtaya ulaşacak kadar uzun süre hayatta kalabilir.

Tanımlanabilir infertilite nedenlerinin yaklaşık üçte biri erkek faktörlerden, yaklaşık üçte biri kadın faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kabaca kısırlığın üçte biri çift ilişkilidir. İnfertilite vakalarının tahmini yüzde 20’sinin nedeni bilinmemektedir. Sorunun kaynağı tespit edilemez.

İnfertilitede Tanı

İnfertilite uzmanların çoğu, üreme sağlığı sorunları bilinmeyen çiftlerin, tıbbi yardım almadan önce 12 ay boyunca cinsel ilişkide gebe kalmalarını tavsiye etmektedir.

Bununla birlikte, bir kadın 35 veya daha büyükse, adet veya yumurtlama düzensizlikleri, bilinen tubal problemleri, düşük veya tiroid rahatsızlıkları öyküsü varsa, süreçte daha erken, genellikle altı ay veya daha erken bir uzmana danışmalıdır.

Bilinen sperm eksikliği veya enfeksiyon öyküsü, kanser tedavisi veya skrotal cerrahi öyküsü olan erkekler de işlemin erken döneminde bir uzmana danışmalıdır.

İnfertilite Hastaları Nasıl Davranmalıdır?

Doğurganlık konusunda endişeleniyorsanız, siz ve eşiniz:

  • Erken bir infertilite uzmanına danışın.
  • İnfertilitenin tüm yönleriyle ilgili kendinizi mümkün olduğu kadar eğitin.
  • Tedavi seçeneklerinizi ve maddi ve duygusal olarak neyin mümkün olduğunu bilin.
  • Bazı kadın doğum uzmanları / jinekologlar, bilgilerini geliştirmek için özel kurslarla birlikte kısırlığın tedavisinde önemli iş deneyimi kazanmıştır.

Tüp bebek tedavisi için uzman ararken, onun eğitimini ve uzmanın ne kadar zamandır kısırlık alanında çalıştığını sormaya dikkat edin. Çoğu tıbbi değerlendirmede olduğu gibi, potansiyel doğurganlık sorunlarının belirlenmesi en kolay, en ucuz ve en az invaziv yaklaşımla başlamalıdır.

İnfertilite Tanısı için yapılacak testler

İlk değerlendirme şunları içermelidir:

  • Pelvik enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler), döngü uzunluğu, önceki obstetrik öykü, ameliyatlar dahil olmak üzere her iki partnerin tıbbi geçmişi.
  • Erkeklerde veya kadınlarda belirli hormonal anormallikleri taramak için kan testleri
  • Ne sıklıkla yumurtladığınızın bir değerlendirmesi
  • Semen analizi (erkeğin sperminin miktarı ve kalitesi).
  • Histerosalpingogram (HSG). X-ışını sırasında vajinadan uterusa özel bir boya enjekte edilir. Bu, sağlık uzmanınızın hem uterus boşluğunu hem de fallop tüplerini açık olup olmadıklarını görmesine yardımcı olur.
  • Transvajinal ultrason. Bu muayene, sağlık uzmanınızın endometriyumunuzun kalınlığına bakmasını ve uterusun içine bir yumurtanın ne kadar iyi implante edebileceğini görmek için polip, fibroid veya yumurtalık kisti gibi anormallikleri araştırmasını sağlar. Bir tuzlu su ve hava karışımını besleyen daha yeni testler de fallop tüplerinin düzgün çalışıp çalışmadığını belirleyebilir. Ek olarak, yumurtalıkta kalan yumurta miktarını belirlemek için ultrason sırasında bir antral folikül sayımı yapılabilir. Bu yaygın olarak gerçekleştirilen “” yumurtalık rezervi testlerinden “biridir.

İnfertilitede İleri Tanı Metodları

Gerekli olan hastalarda aşağıdaki yöntemler de uygulanabilir.

  • Laparoskopi. Bir laparoskopi sırasında, cerrah uterusun, yumurtalıkların ve fallop tüplerinin dışını görmek için göbek deliğinin altındaki küçük bir kesiden ince bir teleskop yerleştirir. Cerrah endometriozis veya adezyonlar bulursa, prosedür sırasında bunları çıkarabilir. Laparoskopi genellikle genel anestezi altında yapılır.
  • Histeroskopi. Bir histeroskopi sırasında uterusa küçük bir teleskop yerleştirilir. İmplantasyonu engelleyebilecek küçük fibroidler, polipler veya skar dokusu daha sonra çıkarılabilir.

İnfertilitede Tedavi

İnfertilitede tedavide vakalarının çoğunluğu ilaçla ya da ameliyatla tedavi edilir. İnfertilite tedavisinde hastaların tetkiklerine göre ovülasyon indüksiyonu, aşılama tedavisi yada tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Ankara aşılama tedavisi ve ankara tüp bebek tedavisi için bizi arayabilirsiniz.

Diğer jinekolojik problemler ve jinekolojik ameliyatlarla ilgili bilgi almak için www.ankarakadindogumuzmani.com adreslerini de inceleyebilirsiniz.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş