Smear testi halk arasında simir testi, sürüntü testi, pap test, pap simir veya rahim ağzı kanseri testi olarak da ifade edilmektedir. Rahim ağzı kanseri özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanılan bir kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir.

Rahim ağzı kanserini saptamanın birincil yolu smear testidir. Smear testi ile rahim ağzı kanseri oluşumu öncesi, rahim ağzında yaşanan değişikliklerin tanınması mümkün olmaktadır. Smear tekniği ile yapılan toplum taramaları sayesinde rahim ağzı kanserlerinin öncü lezyonları erken dönemde yakalanabilmekte ve uygun tedavi ile rahim ağzı kanseri gelişim riski ortadan kalkmaktadır. Smear testi fiyatı 2024 detayları için bizi arayınız.

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin en önemli risk faktörü HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonudur. HPV testi pozitif olanlar, erken yaşta cinsel temasa başlayanlar, kendisi veya eşinin birden fazla partneri olanlar, cinsel temasla bulaşan hastalık geçirenler, kötü beslenen, bağışıklığı düşük olan kadınlar ve sigara içenler rahim ağzı kanseri açısından riskli grubu oluşturmaktadır. Bu hastaların muhakkak düzenli aralıklarla smear testini yaptırmaları önerilir.

Öte yandan en önemli büyük risk faktörlerinden biri de smear kontrolü yaptırmamaktır. Smear kanserin erken evrede fark edilip tedavi edilmesi için çok önemlidir. Kanser gelişen kadınların büyük kısmı hayatı boyunca hiç smear testi yaptırmamış olanlardır. Ne yazık ki böyle etkili bir yöntem olmasına karşın ülkemizdeki kadınların çoğu bu yöntemi bilmemekte ya da ihmal etmektedirler. Kadınlarımızın senede bir günlerini kendilerine ayırıp sağlıklı bir yaşam için 10 dakikalık bir muayene ile alınan smear testini yaptırmaları oldukça rahim ağzı kanserinden korunma anlamında çok önemlidir.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri erken evrelerinde herhangi bir belirti göstermeyebilir. En ileri aşamalara kadar basit bir akıntı dışında hiçbir belirti vermeyebilir. Tesadüfen yapılan bir smear incelemesiyle bu durum ortaya çıkarılabilir. Ancak hastalık ilerledikçe anormal kanamalar (adet arası, ilişki sonrası, menopoz sonrası kanama gibi), ağrılı ilişki, artmış akıntı ya da kasık ağrısı gibi şikayetler görülebilir. Bu bulguları beklemeden düzenli doktor kontrolüne gitmek erken tanı ve tedavi için önemlidir.

Smear testi kimlere yapılır?

Cinsel aktivite başlamış olan tüm kadınlara düzenli aralıklarla smear testi yapılır. Bakirelere tarama amaçlı simir testi yapılmaz. Rahim ağzı kanseri cinsel temasla bulaşan bir hastalık olan HPV’den kaynaklandığı için cinsel olarak aktif olan ve 21 yaşın üzerindeki her kadın yılda bir defa jinekolojik muayene olmalı ve smear testi yaptırmalıdır. Smear alınmasının amacı, hiçbir şikayeti olmasa bile, bir kadında daha sonra rahim ağzı kanserine dönüşebilecek bir problemi erkenden saptamak ve tedavi ederek kansere dönüşümünü engellemektir.

Smear testi kaç yaşında yapılır?

20 yaşından önce rahim ağzı kanseri görülmesi nadirdir. Bu nedenle 21 yaşından itibaren test yapılmaya başlanır. Daha erken yaşta cinsel aktivite başlamış olan kadınlarda herhangi bir sorun yoksa 21 yaşına kadar test için beklenebilir. Ancak muayenede rahim ağzında yara, anormallik, siğil, enfeksiyon varsa veya daha önce yapılan smear testinde anormallik tespit edilmişse erken yaşlarda da test uygulanabilir. Smear testinin 65 yaşına kadar düzenli aralıklarla alınması gerekir. 65 yaşından sonra rahim ağzı kanseri görülme olasılığı çok düşük olduğundan riskli hastalar dışındakilerden test alınmasına gerek yoktur.

Smear testi kaç yılda bir yapılır?

Smear testi düzenli takip yaptıran kadınlarda bir sorun yoksa 3 yılda bir yapılır. Ardarda yapılan yıllık 3 smear testinin normal olması koşulu ile 3 yılda bir takibe dönülür. 30 yaşın üstündeki kadınlara smear testi ile beraber HPV testi (ko-test) yaptırmaları önerilir. Bu şekilde yapılan taramanın rahim ağzı kanserini saptamada daha etkin olduğu görülmüştür. Smear ve HPV testinin ikisinin de normal olması durumunda tarama sıklığı 5 yılda bir olacak şekilde ayarlanır.

HPV + olan, smear testinde anormallik çıkan veya kanser açısından risk taşıyan kadınlarda smear testinin yapılma sıklığı farklıdır. Böyle durumlarda genelde 3-6 ay aralarla test tekrarı yapılır.

Vajinal kültürle smear aynı mı?

Bunlar birbirinden tamamen farklı testlerdir. Yani aynı değildir. Smear testinin amacı kanser taraması yapmaktır. Vajinal kültürde ise genital enfeksiyona neden olabilecek bakteri ve vajinal mantar araştırması yapılır.

Adetliyken smear testi yapılır mı? Smear testi adetten kaç gün sonra yapılır?

Adetliyken smear testi alınmaz. Smear için en uygun zaman adet kanaması tamamen bittikten sonraki günlerdir, yani adet sonrası herhangi bir zamanda alınabilir. Adet bittikten 1-2 gün sonra, cinsel ilişkiye girmeden önce test alınabilir.

Smear testi acıtıyor mu?

Smear testi son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. Tek kullanımlık vajinal spekulum yardımı ile basit bir fırça yardımıyla rahim ağzından sürüntü örneği alınır. Parça alma, doku çıkarma gibi bir şey yoktur. Bu nedenle can yakmaz.

Smear testi öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Smear testi sonucunun etkilenmemesi için en az 48 saatlik cinsel perhiz yapılmalıdır. Test öncesi yine 48 saat süreyle vajinal duş yapılmamalı ve herhangi bir vajinal krem, ilaç, fitil, kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır. Adetliyken smear testi alınmaz, ona uygun şekilde gelinmelidir.

Doğumdan sonra smear testi ne zaman yapılır?

Doğum sonrası en az 6-8 haftalık süre boyunca tarama amacıyla smear almaktan kaçınılmalıdır, çünkü bu dönemde gebeliğe ve doğuma bağlı oluşan değişiklikler nedeniyle preparatların kalitesi düşüktür, doğru değerlendirilmesi güçtür.

Smear testi yapıldıktan sonra ilişkiye girilir mi?

Evet, test sonrası normal cinsel hayatın devam ettirilmesinde bir sakınca yoktur.

Smear testinde HPV çıkar mı?

Smear ve HPV testi birbirinden farklı, birbirini tamamlayan testlerdir. HPV testinde HPV virüsü var mı diye bakılır. Smear testinde ise rahim ağzından alınan hücrelerde anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Her HPV enfeksiyonu hücresel anormalliğe neden olmaz. Bu nedenle bir kadında HPV olmasına rağmen smear testi normal olabilir. Yani smear testinde HPV çıkmaz. Öte yandan smear testinde anormallik varsa bunun nedeni büyük olasılıkla kişide HPV varlığıdır.

Smear testi sonucu yorumlama nasıl yapılır?

Smear testinin değerlendirilmesi patolog tarafından yapılır ve raporlanır. Bu raporda öncelikle alınan örneğin değerlendirme için yeterli olup olmadığına bakılır. Örnek yeterliyse değerlendirme yapılır, yeterli değilse testin tekrar alınması gerekir.

Yeterli bir örnekleme yapılmış ise smear testi sonuçları anormallik olup olmamasına göre sınıflandırılır. Test sonucunun normal çıkması demek, negatif olarak bildirilmesi demektir. Negatif demek ‘Anormallik anlamında negatif’ yani normal, bir sorun yok demektir. Testte sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüş, anormal bir hücre tespit edilmemiş demektir.

Smear testi sonucunda eğer bir anormallik tespit edilirse sonuç pozitif yani ‘anormallik var’ diye bildirilir. Her görülen anormallik kanser demek değildir. Yani test sonucunun pozitif çıkması kanser var anlamına gelmez. Tespit edilen anormalliğin nedenine ve anormalliğin derecesine göre daha detaylı inceleme ve biyopsi alınması gerekebilir. Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir. Bunlar da sonuca göre tedavi edilir.

Smear testi sonucu kaç günde çıkar?

Smear testi sonucunu ne sürede çıkacağı testin alındığı merkeze, bu merkezin yoğunluğuna ve özel bir merkezde yapılıp yapılmadığına göre değişir. Devlet hastanesinde yapılan testler genelde 15 gün- 1 ay içinde sonuçlanırken, özel muayenehane ve merkezlerde yapılan testler birkaç gün içinde çıkar.

Hamileyken smear testi yapılır mı?

Evet, normal seyreden sorunsuz gebeliklerde gerekli durumlarda smear testi yapılabilir. Bunun anne ve bebek açısından herhangi bir sakıncası yoktur.

Spiral (RİA) varken smear testi yapılır mı?

Evet, spiral varken smear testi alınabilir. Günümüzde en sık kullanılan spiraller bakırlı ve hormonlu olan spirallerdir. Bu spirallerin varlığı smear testi sonucunu ve anormallik anlamında hücrelerin değerlendirilmesini etkilemez.

Smear testi bekarlara yapılır mı?

Smear testi tarama amaçlı evli veya bekar daha önce cinsel aktivitesi başlamış olan her kadına yapılır. Sadece bakire olanlara yapılmaz. Bakire olanlardan test alınması nadiren gerekebilir, böyle durumlarda kızlık zarına zarar vermeden özel yöntemler kullanılarak test alınır.

Smear testi için hangi bölüme gidilir?

Testin doğru bir şekilde alınması çok önemlidir. Test rahim ağzından ve endoservikal kanal dediğimiz bölgeden alınır. Bu nedenle testi kadın doğum uzmanları alır. Test için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan muayenehane, özel hastane, özel poliklinik, devlet hastanesi ve kanser tarama merkezlerine (KETEM)  gidilebilir.

Rahim alındıktan sonra smear testi yapılır mı?

İyi huylu hastalıklar (miyom, kist gibi) nedeniyle rahmi alınan kadınlarda, rahim ağzı da rahimle beraber alınmışsa smear testi alınmasına gerek yoktur. Ancak bazen rahim alınır, rahim ağzı bırakılır. Eğer ameliyatta rahim ağzı bırakılmışsa düzenli aralıklarla smear testi yapılması gerekir.

Rahmin alınma nedeni rahim ağzı kanseri veya kanser öncüsü lezyonlar ise, hastada HPV+ ise, rahim ağzı olmasa bile nüksleri tespit etmek için vaginadan smear testi alınmaya devam edilir.

Smear testinden sonra dikkat edilmesi gerekenler

Smear testinden sonra genellikle herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Bu nedenle özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus yoktur. Test sonrası normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Cinsel yaşam, denizde havuzda yüzme dahil her şey serbesttir. Herhangi bir kısıtlama yoktur. Bazen jinekolojik muayeneden sonra sürüntü örneği alınmasına bağlı lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bu kanama birkaç gün içinde kendliğinden geçer. Bununla ilgili endişelenmenize gerek yoktur.

Smear testi yanlış çıkar mı?

Tüm testlerde olduğu gibi smear testinde de yanlış sonuç çıkabilir. Standart smear testinin kanser yakalama oranı her sefer için %70 civarındadır. Testin düzenli tekrarlanmasıyla bu oran %90’ların üstüne çıkar. Yani smear testi kanser ve öncüsü lezyonları %30 oranında atlayabilir. Bu nedenle beraberinde HPV testi yapılarak doğruluk oranı arttırılmaktadır.

Öte yandan test sonucu pozitif yani anormal çıkan hastalarda bu durum kanser olduğu anlamına gelmez. Testinde anormallik olanların büyük kısmında bu durum kanser dışı nedenlerden kaynaklanır. Bu nedenlerle tanı ve tedavi de esas olan muayene eden hekimin gözlemi ve yorumudur. Hekimin muayene esnasında elde ettiği bilgilerle smear sonucu uyumlu test tekrarı isteyebilir yada daha ileri inceleme önerebilir.

Smear (simir) testi ile hangi hastalıklar tespit edilebilir?

Smear testi bir tarama testidir, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel anormalliklerin ve kanser öncüsü lezyonların saptanmasında kullanılır. Bazen rahim içinden ve iç zarından kaynaklanan kanserlerde anormal hücrelerin rahim ağzına ulaşması durumunda problem smear testiyle tespit edilebilir. Smear testi kanser ve kanser öncüsü lezyonların yanı sıra bazı genital enfeksiyonların tespit edilmesinde, kadının hormonal durumunun değerlenmesinde de yol göstericidir.

Smear testi fiyatı 2024 nasıldır? Özel hastane smear testi fiyatı ne kadardır?

Rahim ağzı kanseri, günümüzde birçok kadının sağlığını tehdit eden ve erken tanıyla tedavi edilebilen bir kanserdir. Smear testi ve HPV testi, bu anlamda çok önemlidir. Ankara’da bir çok farklı sağlık merkezinde kadın doğum uzmanları tarafından smear testi yapılmaktadır. Smear testi fiyatı 2024 testin yapıldığı sağlık kurumuna göre değişir. Test ücretinin içinde işlem ücreti, kullanılan malzemeler, patolojik inceleme ücreti vardır. Özel hastane smear testi fiyatı 2024 yılı smear testinin ücreti genellikle 500-1000 tl arasında değişmektedir. 

Human Papilloma Virus (HPV) infeksiyonları ile rahim ağzı kanseri ilişkisi nedir?

Çalışmalar HPV infeksiyonu ile rahim ağzı kanseri arasında ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu virüsün 200’den fazla tipi vardır ve bunlardan 30’a yakınının kanserle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Tip 6 ve 11 rahim ağzında siğil benzeri lezyonlara neden olur. Tip 16 ve 18 ise daha çok rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir. HPV enfeksiyonları oldukça yaygındır. Smear olarak adlandırılan, rahim ağzından alınan örneğin incelenmesi ile HPV tanısı konur. HPV enfeksiyonları birden fazla cinsel eşi olanlar, erken yaşta cinsel aktiviteye başlayanlar ve cinsel temas yolu ile bulaşan diğer enfeksiyonları taşıyanlarda daha sık görülür.

Rahim ağzı kanseri tanısı nasıl konur?

Smear testi anormal ya da şüpheliyse kolposkopi denilen bir çeşit büyüteçle rahim ağzının incelenmesi ve biyopsi alınması gerekli olabilir. Eğer biyopsi sonucu kanser öncüsü bir değişiklik tespit edilirse LEEP denilen bir teknikle bu doku alınarak hem tanı hem de tedavi yoluna gidilebilir. Kanser öncüsü lezyonlar, kriyoterapi ya da lazer tedavisi uygulanarak tedavi edilebilir.

Smear takibi ne zaman sonlandırılmalıdır?

Daha önce düzenli smear yaptırmış olmak koşulu ile yüksek riskli bulguları olmayanlar 65 yaşından sonra tarama yaptırmayabilirler.

Smear testi gebelikte uygulanabilir mi?

En uygunu gebelik planlandığında jinekoloji uzmanına başvurulması ve bu esnada rutin jinekolojik muayenede smear alınmasıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda gebeliğin erken dönemlerinde veya şüpheli bir durum olduğunda (aşırı akıntı, ilişki sonrası kanamanın başka bir nedene bağlanamaması gibi) gebeliğin herhangi bir döneminde alınabilir ve bu incelemenin düşük veya erken doğuma yol açması beklenmez.

Smear sonuçları güvenilir midir?

Smear sonucunun güvenilirliğini etkileyen en önemli faktörler usulüne uygun alınması ve patolojik incelemenin tecrübeli bir patoloji uzmanınca dikkatli bir şekilde yapılmasıdır. Ancak bu şartların tümü yerine geldiğinde ve smear sonucu normal geldiğinde bunun %100 olasılıkla kanser olmadığı anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Smear raporunda şüpheli bir durum ortaya çıktığında da bu tanının genellikle kolposkopi altında biyopsi ile doğrulanması önerilir.

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunalım?

Cinsel temas yolu ile geçen enfeksiyonlar rahim ağzı kanseri riskini arttırmaktadır. Bu anlamda rahim ağzı kanserinden korunmada en önemli basamak tek eşliliktir. Cinsel aktivitesi başlayan her kadın düzenli olarak yılda bir kez smear testi yaptırmalı ve 6 ayda bir jinekolojik muayene olmalıdır. Riskli hasta grubunda 6 ayda bir smear alınması önerilmektedir.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR. KANSERDEN KORKMAYIN GEÇ KALMAKTAN KORKUN. SENEDE BİR GÜNÜNÜZÜ KENDİNİZE AYIRARAK SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN RAHİM AĞZI TARAMANIZI MUTLAKA YAPTIRIN.

JİNEKOLOG ANKARA

Tüm makaleleri gör

12 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DOÇ. DR. NERMİN KÖŞÜŞ

Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş

DOÇ. DR. AYDIN KÖŞÜŞ

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş